Vides Vēstis
Viss atpūtai dabā
Dabas dati

Bioloģiski!
 

Nezāļu salāti

Tomātu zupa

Kāpostu tīteņi

Ābolu kūka
 

Izdrukāt

Par šo rakstu nav saņemta neviena atsauksme
Apskatīt atsauksmes · Pievienot atsauksmi

Nevārīts, necepts ēdiens ir dzīvs

Ieva Kurzemniece, Ekovirtuve
http://www.ekovirtuve.lv
autores foto

Nezāļu salāti ar nātrīšu mērci

1 l sasmalcinātu nezāļu, zaļumu un ēdamo ziedu (gārsenes, balandas, pieneņu lapas, gaiļbikši, pieneņu ziedi, liepu lapas, skābenes, redīsi un laksti, atraitnīšu ziedi, samteņu ziedi, salāti, spināti, dilles, lupstāji utt.);

1 tomāts daiviņās;

1 neliels gurķis pusšķēlītēs vai rīvēta biete un rīvēts burkāns.

Nātru mērcei

Buntīte neziedošu nātru lakstu; buntīte lociņu;

1 vai 2 ķiploka daiviņas vai ingvera saknes gabaliņš;

1 ēdamkarote sinepju sēklu;

1 citrona vai 2 laimu sula vai ābolu etķis;

1 ēdamkarote medus vai kļavu sīrupa;

½ glāze olīveļļas;

1 tējkarote jūras vai iežu sāls.

Visas mērces sastāvdaļas sakuļ blenderī. Ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz eļļas.

Bļodā vai uz šķīvja kārto visus zaļumus, virsū saberot visas krāsainās sastāvdaļas.

Tomātu zupa

1 l sagrieztu tomātu;

½ sakapāta sīpola;

2 ķiploka daiviņas;

1 tējkarote olīveļļas;

3 bazilika lapas vai ½ tējkarote kaltēta bazilika;

šķipsniņa timiāna;

šķipsniņa paprikas pulvera;

1 citrona sula;

šķipsniņa Kajēnas piparu;

1 tējkarote jūras sāls;

1 glāze ūdens;

½ tējkarote melno piparu.

Visu sakuļ blenderī.

Pēc patikas var pievienot saldētu vai svaigu kukurūzu, nogrieztu no vālītēm, sagrieztu avokado, kubiņos sagrieztu kabaci, sēņu gabaliņus vai citus dārzeņus.

Nātru pesto

1 buntīte neziedošu nātru;

½ glāze lazdu riekstu vai valriekstu;

1 ēdamkarote kaltētu vai svaigu bazilika lapu;

½ līdz 1glāze olīveļļas;

½ tējkarote jūras sāls vai pēc garšas;

1 daiviņa ķiploka vai pēc garšas.

Visu samaļ smalcinātājā vai vairākkārt izlaiž caur gaļas mašīnu. Ja vajag, pievieno vēl sāli un ķiploku. Pievieno eļļu līdz vajadzīgajai konsistencei.

Dārzeņu pastēte

½ glāze 6 stundas mērcētu saulespuķu sēklu;

2 sagriezti burkāni;

½ sagrieztas bietes;

½ glāze spinātu lapu;

1 seleriju kāts vai gabaliņš saknes;

½ citrona sulas;

1 tējkarote jūras vai iežu sāls;

1 tējkarote sasmalcinātu diļļu.

Visu samaļ smalcinātājā vai gaļas mašīnā.ā.

Ķirbju sēklu krēmsiers

2 glāzes ķirbju sēklu;

buntīte pētersīļu;

1 ēdamkarote sasmalcinātu ķiploku;

1 ēdamkarote sakapātas ingvera saknes;

1 tējkarote sakapāta galapenio pipariņa vai ¼ tējkarote Kajēnas piparu;

¼ glāzes sojas mērces;

1/3 glāzes olīveļļas;

2 citronu sula.

Izmērcē ķirbju sēklas ūdenī 15 min. līdz 2 st., nolej ūdeni un noskalo.

Samaļ visu rūpīgi smalcinātājā vai gaļas mašīnā.

Var glabāt ledusskapī 2 dienas.

Var izmantot picai vai kāpostu tīteņiem.

Kāpostu tīteņi

Lielas veselas kāpostu vai salātu lapas; salmiņos vai kubiņos sagriezti un/vai rīvēti dārzeņi; jebkura dzīva pastēte, pesto vai krēmsiers.

Kāposta vai salātu lapas noliek siltā vietā nedaudz apvītināt, lai tās kļūst mīkstākas.

Uz lapas uzliek 1-2 ēdamkarotes pastētes. Ja pastēte pašķidra, to izsmērē pa lapu.

Virsū liek krietnu sauju dažādu dārzeņu.

Lapu no vienas malas aiztin ciet, aizlokot arī galus, ja tas iespējams.

Aizsprauž ciet ar koka irbulīti un pārsien ar maurlociņu.

Ābolu kūka

½ glāze žāvētu aprikožu vai vīģu (iepriekš mērcētas 6 stundas);

¼ glāze dateļu;

¼ glāze rozīņu (iepriekš mērcētas 20-30 min.);

½ glāze mandeļu;

6 lieli āboli daiviņās;

1 ēdamkarote citronu sulas;

½ glāze valriekstu;

¾ tējk. kanēļa.

Nolej ūdeni no žāvētajiem augļiem.

Mandeles un aprikozes vai vīģes samaļ smalcinātājā. No šīs masas veido pamatni.

Stikla vai keramikas traukā (20 x 20 cm) ar rokām izlīdzina pamatnes masu. Var izmantot arī atsevišķus deserta trauciņus.

4 ābolus un dateles samaļ smalcinātājā.

Atlikušos 2 ābolus sagriež mazos gabaliņos un pievieno mērcei. Samaisa ar citronu sulu.

Pārlej ābolu masu uz pamatnes un izlīdzina.

Samaisa valriekstu gabaliņus, rozīnes un kanēli, pārkaisa kūkai.

Atdzesē ledusskapī 2 stundas.

Var dekorēt ar ēdamajiem ziediem.